Όχι στις εξοντωτικές αγωγές κατά δημοσιογράφων (SLAPPS)

Όχι στις εξοντωτικές αγωγές κατά δημοσιογράφων (SLAPPS)

 Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό καταχρηστικών αγωγών (slapps) από ισχυρά πρόσωπα, ομάδες συμφερόντων και κρατικά όργανα εις βάρος δημοσιογράφων, που έχουν ως σκοπό την παρενόχληση και τον εκφοβισμό των λειτουργών του Τύπου. Στόχος των αγωγών αυτών είναι να αποθαρρύνουν τα μέλη μας μέσω των υπέρμετρων  δικαστικών αξιώσεών τους και λόγω αυτού της εξάντλησης των οικονομικών τους πόρων από την  επιτέλεση του έργου τους, που δεν είναι άλλο από την αποκάλυψη της αλήθειας, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος  και την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας καταχρηστικής αγωγής (slapp) είναι η εξοντωτική αγωγή που αντιμετωπίζει το μέλος μας Χρήστος Μπεχλιβάνος από τους ιδιοκτήτες και τη διοίκηση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Η αποζημίωση των 100.000€ που ζητάνε οι ενάγοντες  από τον Χρήστο Μπεχλιβάνο αποτελεί προσπάθεια να επιτευχθεί ο οικονομικός και επαγγελματικός αφανισμός του συναδέλφου. Αγωγές όπως αυτή υπερβαίνουν τη διάσταση της ατομικής αντιδικίας αποκτούν χαρακτηριστικά επίθεσης κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ δηλώνει ότι δεν θα περιοριστεί στη στήριξη του συναδέλφου μόνο συνδικαλιστικά. Θα καταγγείλει την αγωγή αυτή στο Παρατηρητήριο για τις αγωγές SLAPPS που πρόσφατα ίδρυσε η ΠΟΕΣΥ, θα ενώσει τις δυνάμεις της με τις λοιπές δημοσιογραφικές ενώσεις για τη θεσμική θωράκιση των δημοσιογράφων με σκοπό την  αποτροπή παρόμοιων φαινομένων ενόψει και της έκδοσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των δημοσιογράφων από τα slapps και θα προβεί σε κάθε άλλη ενέργεια για την υποστήριξη του συναδέλφου στην ελεύθερη άσκηση του δικαιώματός του να δημοσιεύει το προϊόν της δημοσιογραφικής έρευνάς του τηρώντας τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.   

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ