Απολύτως επιτυχημένη η εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου

Απολύτως επιτυχημένη η εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου
 
Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, στις 7 το απόγευμα, από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, τον εκδοτικό οίκο “Ωκεανός” και το βιβλιοπωλείο “Πλαστελίνη”, η εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του μυθιστορήματος “Τα παιδιά της ομίχλης”, της Νένας Ζήση και του Απόστολου Παντσά, στον κήπο του ξενοδοχείου “Ξενία”. “Τα παιδιά της ομίχλης” είναι ένα μυθιστόρημα που διατρέχεται από τα ιστορικά γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής, της δημιουργίας της πόλης της Νέας Ιωνίας Βόλου, μέχρι την μάχη της Κερασιάς και τις εξόριστες γυναίκες στο νησί Τρίκερι.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση- βιβλιοπαρουσία απηύθυνε η Γ. Γραμματέας του Μορφωτικού μας Ιδρύματος Φρόσω Παύλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
«Τα παιδιά της ομίχλης» είναι ένα κέντρισμα της συλλογικής μνήμης, είναι μια αφήγηση των ιστορικών δραματικών γεγονότων, μέσα από πρωταγωνιστές, πρόσωπα μυθοπλασίας, αλλά τόσο αληθινά και τόσο υπαρκτά. Μέσα από τα πρόσωπα της μυθοπλασίας αφηγείται ιστορικά γεγονότα που δεν πρέπει να ξεχαστούν και εμείς ως Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, απαντήσαμε αμέσως θετικά στην αποψινή βιβλιοπαρουσία. Αυτού του είδους τα βιβλία που πατάνε πάνω σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, που εμπεριέχουν έρευνα, αποτελούν μέρος των ιστορικών αποτυπωμάτων του Βόλου» , για να συμπληρώσει ότι «η κοινή συγγραφική δουλειά της Νένας Ζήση και του Απόστολο Παντσά δίνει μια ευκαιρία και και κυρίως στους νεότερους που ίσως να μην έχουν τις μνήμες των γηραιότερων, να καταλάβουν σε ποια πόλη ζούνε, ποιο το διακύβευμα και να μην ξεχάσουν ποτέ ότι εκτός από αστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο ο Βόλος υπήρξε και τόπος καταφυγής, φιλοξενίας και αποκατάστασης χιλιάδων προσφύγων μετά την τραγική κατάληξη των μικρασιατικής εκστρατείας».
  
 
Για το βιβλίο μίλησαν, ο Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, και οι συγγραφείς, Νένα Ζήση και Απόστολος Παντσάς. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη, η Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών “Ίωνες” η οποία σημείωσε ότι όσα και να γραφούν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποτυπώσουν την φρικαλεότητα του ξεριζωμού, η Ουρανία Σταματιάδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας “Το Εγγλεζονήσι”, επισημαίνοντας πως είναι ένα βιβλίο που ταυτίζει τους αναγνώστες με τους ήρωες και παντρεύει τον μύθο με πραγματικότητα και ο Μάκης Χριστοφορίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκών Μαγνησίας, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τίποτα στο Βόλο δε θα ήταν το ίδιο, αν δεν υπήρχαν οι Μικρασιάτες.
Την εκδήλωση συντόνισε η συνάδελφό μας Ροσσάνα Πώποτα, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός, Κατερίνα Αντωνακάκη.