Συγγραφέας : Χρήστος Μπεχλιβάνος

Το λεύκωμα «Μίμης Γεντέκος» (Αθήνα 2005, Σύγχρονοι Ορίζοντες, σελ. 111) αποτελεί εργοβιογραφία για το μεγάλο Θεσσαλό γλύπτη, ζωγράφο και καθηγητή των Καλών Τεχνών Δημήτρη (Μίμη) Γεντέκο. Ο δημιουργός γεννήθηκε το 1905 στην Αθήνα, αλλά θεωρούσε ιδιαίτερή του πατρίδα τη Θεσσαλία, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια και ιδιαίτερα, όπως ανέφερε την Αγριά, στην οποία εγκαταστάθηκε μόνιμα μετά το 1985 φιλοτεχνώντας έργα μέχρι το βιολογικό του τέλος στα ενενήντα τρία του χρόνια.
Σπουδαιότερα έργα του θεωρούνται «Η Γυναίκα της Πίνδου», 1955, Σαμαρίνα, για το οποίο τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α’, το Ηρώο Πεσόντων στο Ψάρι Μεσσηνίας, «Η πολεμική αρετή των Ελλήνων», (ορειχάλκινος αρχαίος πολεμιστής) στη Φαρκαδώνα, ο ανδριάντας του Νικολάου Στουρνάρα στα Τρίκαλα, οι ανδριάντες των Κολοκοτρώνη και Νικηταρά στο Λεοντάριο Αρκαδίας, το Μνημείο του Θεσσαλού αγρότη στο Κιλελέρ κ.α.
Το λεύκωμα είναι απόρροια δεκαετούς έρευνας του δημοσιογράφου Χρήστου Μπεχλιβάνου και βασίζεται σε συνεντεύξεις που πήρε από τον Μίμη Γεντέκο και στο προσωπικό αρχείο του εικαστικού που του παραχώρησε η χήρα του δημιουργού Ανθούλα Γεντέκου.
Στο λεύκωμα παρουσιάζονται ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του Θεσσαλού ζωγράφου και γλύπτη. Έργα του Μίμη Γεντέκου βρίσκονται σε δημοτικές Πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές.
Η εικόνα του εξωφύλλου είναι λεπτομέρεια από το ανάγλυφο του Θεσσαλού αγρότη.