Βιβλία: 70 σκαλοπάτια… 1932 – 2002
September 5, 2017
Βιβλία: 60 χρόνια ΕΑΜ
September 5, 2017

Βιβλία: «Φως απ’ τις πυγολαμπίδες»

Συγγραφέας : Θύμιος Γρ. Λώλης

Ένα ειδησεογραφικό ανθολόγιο μισού αιώνα (1901-1950), με τα μικρά, στραβά και περίεργα της Τρικαλινής κοινωνίας είναι το βιβλίο του βετεράνου Τρικαλινού δημοσιογράφου Θύμιου Λώλη «Φως απ΄ τις πυγολαμπίδες» (εκδόσεις γένεσις, Φεβρουάριος 2008, σελ. 432).

Οι πυγολαμπίδες σηματοδοτούν το φως, στο απόλυτο σκοτάδι της νύχτας, έτσι κι ένας αποκαλυπτικός φωτισμός στον κοινωνικό περίγυρο και την κάθε εποχή του, μπορεί να πέση από το σύνολο μιας ειδησεογραφίας που κινείται στο περιθώριο της κυρίαρχης επικαιρότητας των γεγονότων και καθημερινών εξελίξεων σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Θ. Λώλης, εξηγώντας πως για την ολοκλήρωση του πονήματος στηρίχθηκε κυρίως στο αρχείο των τοπικών εφημερίδων των Τρικάλων, που χάρη στην συγγραφέα Μαρούλα Κλιάφα, το Πολιτιστικό Κέντρο της Εταιρείας Κλιάφα, αλλά και τους αδελφούς Απόστολο και Γεώργιο Κλειδωνόπουλο, διασώθηκε.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 49 χρονολογικές ενότητες, από το 1901 έως το 1950 με θεματικές, όπως φορολογία και στα τετράποδα, διαφθορά περιοπής, το όνειρο του γάμου, το κυνήγι των κρυμμένων θησαυρών, η πείνα σε δύο όψεις, η εξαφάνιση της υπηρέτριας, πόλεμος, στερήσεις και λουκάνικα, η θεαματική εκτέλεση του ληστή, η πρώτη του Βασίλη Τσιτσάνη, το κύμα των «συμμοριοπλήκτων», επιχειρήσεις και αεροδρόμιο κ.α.

Το εξώφυλλο και τα σκίτσα είναι του σκιτσογράφου Κουρσό (Απόστολου Κουρσοβίτη).

Leave a Reply