Συγγραφέας: Λάζαρος Αρσενίου

Μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον πόλεμο της Ελλάδας του 1940 – 41 επιχειρεί να προσφέρει στον αναγνώστη ο Λάζαρος Αρσενίου με το βιβλίο του «Ανατομία του έπους 1940 – 41» (εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα – Γιάννινα 1998, σελ. 331).
Στα έξι κεφάλαια του βιβλίου ο συγγραφέας αναλύει τις προπαρασκευές του πολέμου, την ιταλική επίθεση, τη μάχη της Πίνδου, την ελληνική αντεπίθεση, την απόκρουση της εαρινής επιθέσεως του Μουσσολίνι, τη Γερμανική επίθεση και τη συνθηκολόγηση.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σημειώνεται: «Aπό αυτά που μαθαίνουν οι πολεμιστές για τον ενθουσιασμό στα μετόπισθεν για το θαυμασμό της ανθρωπότητας και για το «ήρωες» που ανεβάζουν και κατεβάζουν οι πολεμιστές. Και γελούν. Ήρωες αυτοί; Ούτε πού το φαντάστηκαν ποτέ. Εκείνο που ξέρουν είναι ότι γλύτωσαν σαν από θαύμα αμέτρητες φορές σε μάχες. Πέρασαν κακουχίες, που ούτε καν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα τις άντεχαν. Υπόφεραν καρτερικά τα πάνδεινα και πολεμούσαν. Πολεμούσαν συνέχεια, ζώντας όσα είχαν ακουστά για πόλεμο από τα σχολεία τους κι από τους πατέρες τους. Και να πού τώρα κάνουν κι αυτοί έναν πόλεμο. Πόλεμο δικό τους. Της γενιάς τους. Εκείνο, όμως, το «ήρωες» το βρίσκουν κάπως αστείο και αλληλοκοροϊδεύονται. Τα πειραχτήρια, που δεν λείπουν από κανένα τμήμα, πετούν σε κατάλληλη ευκαιρία “ρε για δες κάτι ήρωες!”».