Συγγραφέας : Θύμιος Γρ. Λώλης

Με το «Βαρούσι, μύθοι, μνήμες, μαρτυρίες» (εκδόσεις γένεσις, Τρίκαλα, Ιανουάριος, 2005, σελ. 538) ολοκληρώνεται ένα τρίπτυχο βιωματικών αναμνήσεων και καταγραφών του συγγραφέα. Με στόχο τη σκιαγράφηση της εποχής, που αποτελεί πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν, για τα Τρίκαλα. Το τρίτο βιβλίο του Θ. Λώλη μαζί με τα δύο που προηγήθηκαν («Ένας αιώνας – έξι πρόσωπα» (2001) και «Εν Τρικάλοις…» (2003)) δίνουν ένα περίγραμμα της τρικαλινής κοινωνίας, του 20ού ιδιαίτερα αιώνα.
Ο συγγραφέας γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ότι μέσα από «ένα απάνθισμα από ανθρώπινες ιστορίες, βιωματικές, αφηγηματικές ή κατεγραμμένες, γίνεται προσπάθεια αποσπασματικού κι άτακτου προσδιορισμού του παρελθόντος μιας συνοικίας που ήταν κάποτε η καρδιά αυτής της πόλης. Και σήμερα εξακολουθεί να χτυπά, με έντονες όμως αρρυθμίες.»
Το βιβλίο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τους Βαρουσιώτες και την Τρικαλινή ζωή, όπως και τα διαχρονικά σπίτια του Βαρουσιού και από έναν χάρτη με τα 53 παλιά σπίτια της μελέτης για την ανάπλαση της συνοικίας, ενώ καταγράφονται τα οικήματα παλιά και νέα, και τα οικόπεδα του Βαρουσιού.