Βόλος 08/02/2019
Αρ. Πρωτ.:5153
ΠΡΟΣ: 1) Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΡΤ
κ. Γιάννη Ζ. Δρόσο
2) Μέλη Δ.Σ. ΕΡΤ
ΚΟΙΝ.: ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ
ΘΕΜΑ: Προτάσεις επί του σχεδίου οργανογράμματος της ΕΡΤ3
Αξιότιμε κ.κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε) μετά την πλήρη ενημέρωση που είχε αναφορικά με το σχέδιο του Οργανογράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΡΤ 3, σας καταθέτει τις ομόφωνες παρατηρήσεις – προτάσεις του, προκειμένου να τις συμπεριλάβετε στην συνολική διαβούλευση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καταρχάς, θεωρούμε θετική την απόφασή σας, να συμπεριλάβετε τις Ενώσεις Συντακτών στη διαδικασία της διαβούλευσης.
Όπως γνωρίζετε, οι δεκαεννέα (19) περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΤ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας στην ενημέρωση και τον πολιτισμό. Είναι η απόδειξη ότι η ΕΡΤ είναι παντού.
Δίνουν φωνή στις τοπικές κοινωνίες, αλληλοεπιδρούν σε επίπεδο ενημέρωσης και πολιτισμού με το κέντρο, συνεργάζονται και δικτυώνονται σε επίπεδο δομών και αποδεικνύουν στην πράξη ότι δεν είναι απλώς ένα μέσο ενημέρωσης, αλλά θεσμός της Δημοκρατίας.
Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ οι Περιφερειακοί Σταθμοί λογίζονται – ακόμη – «οι φτωχοί συγγενείς» της εταιρείας.
Ελλιπέστατος τεχνολογικός εξοπλισμός των σταθμών, έλλειμμα στην στελέχωσή τους και ανύπαρκτες οργανικές θέσεις των εργαζομένων.
Την ίδια ώρα, η καθημερινή πρακτική δείχνει τον σημαντικότατο ρόλο που επιτελούν οι περιφερειακοί σταθμοί σε επίπεδο ενημέρωσης στα κεντρικά προγράμματα των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ, ως απόρροια της ευσυνειδησίας των εργαζομένων σ’ αυτούς.
Στη Θεσσαλία επί 20 συναπτά χρόνια έχει στηθεί ένα δίκτυο αποτελούμενο από τους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς, του Βόλου και της Λάρισας και τους δυο ραδιοθαλάμους της Καρδίτσας και των Τρικάλων που έχουν αφεθεί άπαντες στην τύχη τους από την κεντρική διοίκηση.
Είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι η υπάρχουσα διεύθυνση επιχειρεί να επιβάλλει την θέση κατάργησης της δικτύωσης, κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων των δύο σταθμών.
Πιστεύουμε και γνωρίζουμε την περιφέρεια γιατί την ζούμε καθημερινά, γιατί έχουμε την τύχη να είμαστε μέρος των τοπικών κοινωνιών και νιώθουμε πού πονάνε.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το πρόβλημα των 19 Περιφερειακών Σταθμών της χώρας δεν είναι πού θα έχει έδρα η διεύθυνσή τους, αν θα βρίσκονται στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού γεωγραφικά στην Επικράτεια.
Το πρόβλημα είναι αν η εταιρία θέλει τους Περιφερειακούς Σταθμούς ως οργανικές οντότητες ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο) με αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος, με σχεδιασμό και προγραμματισμό που θα καταθέτουν προς έγκριση.
Σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρθηκαν η διοίκησή σας έχει σκοπό να προχωρήσει στη σύσταση των οργανικών οντοτήτων που ζητούμε και αυτό μας βρίσκει σύμφωνους.
Συνεπώς ξεκαθαρίζουμε και τοποθετούμαστε ότι δεν διαφωνούμε με την πρόταση αποκέντρωσης των Περιφερειακών Σταθμών μέσω της ΕΡΤ 3, εφόσον συντρέξουν και συναποφασιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις συνέχισης λειτουργίας τους ως ενημερωτικά πολυδύναμα μέσα.
Προτάσεις
Κρίνουμε συνεπώς απαραίτητο να συμπεριληφθούν στο νέο οργανόγραμμα οι εξής προτάσεις, που προέκυψαν μετά από κοινή συνεδρίαση των εργαζομένων δημοσιογράφων στους δύο σταθμούς και τους δύο ραδιοθαλάμους της Θεσσαλίας με τη Διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, αλλά και την αναλυτική ενημέρωση που είχαμε από στελέχη της ΕΡΤ:
Κατόπιν όλων των παραπάνω εκείνο το οποίο διεκδικούμε από την Εταιρία, είναι μια καθαρή θέση για την συνέχιση λειτουργίας των 19 αποτυπωμένη με άρθρα και δράσεις στο σχέδιο οργανογράμματος της ΕΡΤ3 ή με τροποποίηση του προσφάτως εγκεκριμένου οργανογράμματος της Εταιρίας.
Για το Δ.Σ.
ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτρης Χορταργιάς Γιώργος Μπανάτσας