Η ΠΟΕΣΥ χαιρετίζει το νομοσχέδιο για την κατάργηση του αυτόφωρου
February 7, 2019
Πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης
February 18, 2019

Προτάσεις ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε για σχέδιο οργανογράμματος και κανονισμό λειτουργίας της ΕΡΤ 3

Βόλος   08/02/2019

 

                                                                                                                                 Αρ. Πρωτ.:5153

 

 

ΠΡΟΣ: 1) Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΡΤ

                    κ. Γιάννη Ζ. Δρόσο      

              2) Μέλη Δ.Σ. ΕΡΤ

 

ΚΟΙΝ.: ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ

 

ΘΕΜΑ: Προτάσεις επί του σχεδίου οργανογράμματος της ΕΡΤ3

 

Αξιότιμε κ.κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε,

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε) μετά την πλήρη ενημέρωση που είχε αναφορικά με το σχέδιο του Οργανογράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΡΤ 3, σας καταθέτει τις ομόφωνες παρατηρήσεις – προτάσεις του, προκειμένου να τις συμπεριλάβετε στην συνολική διαβούλευση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Καταρχάς, θεωρούμε θετική την απόφασή σας, να συμπεριλάβετε τις Ενώσεις Συντακτών στη διαδικασία της διαβούλευσης.

 

Όπως γνωρίζετε, οι δεκαεννέα (19) περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΤ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας στην ενημέρωση και τον πολιτισμό. Είναι η απόδειξη ότι η ΕΡΤ είναι παντού.

Δίνουν φωνή στις τοπικές κοινωνίες, αλληλοεπιδρούν σε επίπεδο ενημέρωσης και πολιτισμού με το κέντρο, συνεργάζονται και δικτυώνονται σε επίπεδο δομών και αποδεικνύουν στην πράξη ότι δεν είναι απλώς ένα μέσο ενημέρωσης, αλλά θεσμός της Δημοκρατίας.

Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ οι Περιφερειακοί Σταθμοί λογίζονται – ακόμη – «οι φτωχοί συγγενείς» της εταιρείας.

Ελλιπέστατος τεχνολογικός εξοπλισμός των σταθμών, έλλειμμα στην στελέχωσή τους  και ανύπαρκτες οργανικές θέσεις των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, η καθημερινή πρακτική δείχνει τον σημαντικότατο ρόλο που επιτελούν οι περιφερειακοί σταθμοί σε επίπεδο ενημέρωσης στα κεντρικά προγράμματα των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ, ως απόρροια της ευσυνειδησίας των εργαζομένων σ’ αυτούς.

Στη Θεσσαλία επί 20 συναπτά χρόνια έχει στηθεί ένα δίκτυο αποτελούμενο από τους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς, του Βόλου και της Λάρισας και τους δυο ραδιοθαλάμους της Καρδίτσας και των Τρικάλων που έχουν αφεθεί άπαντες στην τύχη τους από την κεντρική διοίκηση.

Είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι η υπάρχουσα διεύθυνση επιχειρεί να επιβάλλει την θέση κατάργησης της δικτύωσης, κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων των δύο σταθμών.

Πιστεύουμε και γνωρίζουμε την περιφέρεια γιατί την ζούμε καθημερινά, γιατί έχουμε την τύχη να είμαστε μέρος των τοπικών κοινωνιών και νιώθουμε πού πονάνε.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το πρόβλημα των 19 Περιφερειακών Σταθμών της χώρας δεν είναι πού θα έχει έδρα η διεύθυνσή τους, αν θα βρίσκονται στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού γεωγραφικά στην Επικράτεια.

Το πρόβλημα είναι αν η εταιρία θέλει τους Περιφερειακούς Σταθμούς ως οργανικές οντότητες ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο) με αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος, με σχεδιασμό και προγραμματισμό που θα καταθέτουν προς έγκριση.

Σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρθηκαν η διοίκησή σας έχει σκοπό να προχωρήσει στη σύσταση των οργανικών οντοτήτων που ζητούμε και αυτό μας βρίσκει σύμφωνους.

Συνεπώς ξεκαθαρίζουμε και τοποθετούμαστε ότι δεν διαφωνούμε με την πρόταση αποκέντρωσης των Περιφερειακών Σταθμών μέσω της ΕΡΤ 3, εφόσον συντρέξουν και συναποφασιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις συνέχισης λειτουργίας τους ως ενημερωτικά πολυδύναμα μέσα.

Προτάσεις

Κρίνουμε συνεπώς απαραίτητο να συμπεριληφθούν στο νέο οργανόγραμμα οι εξής προτάσεις, που προέκυψαν μετά από κοινή συνεδρίαση των εργαζομένων δημοσιογράφων στους δύο σταθμούς και τους δύο ραδιοθαλάμους της Θεσσαλίας με τη Διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, αλλά και την αναλυτική ενημέρωση που είχαμε από στελέχη της ΕΡΤ:

  • Να αναγνωριστεί ως κυρίαρχα ενημερωτικός ο χαρακτήρας των περιφερειακών σταθμών. Του δημοσιογραφικού τμήματος να προΐσταται δημοσιογράφος και το δημοσιογραφικό έργο να συντονίζεται επίσης από δημοσιογράφο. Πρόκειται για τη πάγια θέση της Ένωσης μας και των άλλων δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας.
  • Να αναγνωριστούν και να καταγραφούν στο οργανόγραμμα οι δύο ραδιοθάλαμοι, Τρικάλων και Καρδίτσας ως αναπόσπαστα τμήματα της ΕΡΤ Λάρισας και Βόλου, αντίστοιχα.
  • Να αναγνωριστούν οργανικές θέσεις για τους εργαζόμενους στους περιφερειακούς σταθμούς.
  • Να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε περιφερειακού σταθμού.
  • Να δοθεί η δυνατότητα κατάρτισης προϋπολογισμού στη βάση των αναγκών του κάθε Περιφερειακού σταθμού μετά από σχετική εισήγηση.
  • Να καταρτιστεί σχέδιο εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των υποδομών του κάθε σταθμού και να υλοποιηθεί.
  • Να ανοίξουν διαδικασίες προκήρυξης θέσεων προϊσταμένων των περιφερειακών σταθμών.

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω εκείνο το οποίο διεκδικούμε από την Εταιρία, είναι μια καθαρή θέση για την συνέχιση λειτουργίας των 19 αποτυπωμένη με άρθρα και δράσεις στο σχέδιο οργανογράμματος της ΕΡΤ3 ή με τροποποίηση του προσφάτως εγκεκριμένου οργανογράμματος της Εταιρίας.                                       

Για το Δ.Σ.

ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                            

Δημήτρης Χορταργιάς                                                                  Γιώργος Μπανάτσας                                                           

Comments are closed.