Δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τα βραβεία «Μαρκατά»
December 17, 2018
Έκθεση φωτογραφίας της δημοσιογράφου Ελένης Παπαθανασίου
January 1, 2019

Πλήθος κόσμου στην ομιλία του καθηγητή Γ. Μαυρογορδάτου για τον εθνικό διχασμό

Εκδήλωση της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΘΣΤΕ-Ε και τις εκδόσεις Πατάκη.

Το βιβλίο «1915: Ο Εθνικός Διχασμός» (2015) είναι το αποτέλεσμα σαράντα ετών έρευνας, στοχασμού, συγγραφής και διδασκαλίας για τον Εθνικό Διχασμό. Επιδίωξή του είναι η κατανόηση, η εξήγηση, η ερμηνεία. Όχι η εξύμνηση, ούτε η καταγγελία. Αν δημιουργηθεί στον αναγνώστη η εντύπωση ότι το βιβλίο μεροληπτεί υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου, αυτό προκύπτει από τα ίδια τα πράγματα, όχι από πρόθεση.
Το επόμενο βιβλίο «Μετά το 1922: Η παράταση του Διχασμού» (2017) αποτελεί συνέχεια εκείνου με τον τίτλο «1915: Ο Εθνικός Διχασμός» και καλύπτει την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέχρι το 1940. Παρά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Διχασμός δεν ξεπεράστηκε. Συνεχίστηκε προπαντός ως κρίση εθνικής ολοκλήρωσης, μέσα πλέον στα όρια του κράτους, με τρία μέτωπα σύγκρουσης: Μεταξύ προσφύγων και γηγενών, μεταξύ Ελλήνων ορθοδόξων και εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων, μεταξύ Νέων Χωρών και Παλαιάς Ελλάδας. Συνεχίστηκε επίσης ως οιονεί θρησκευτικό σχίσμα μεταξύ των πιστών του Βενιζέλου και εκείνων του νεκρού βασιλέα Κωνσταντίνου. Εξακολούθησε να έχει και ταξικές διαστάσεις, αλλά με σημαντικές ανακατατάξεις. Τέλος, ο Εθνικός Διχασμός ως εμφύλιος πόλεμος αναζωπυρώθηκε από την εκτέλεση των Έξι και υποτροπίασε με το Κίνημα του 1935.
Τέλος το βιβλίο «Τα γράμματα στην Πάολα: Τι μας λένε για τον Κωνσταντίνο Α’» συµπληρώνει τα δύο προηγούµενα για τον Εθνικό ∆ιχασµό. Το ζητούµενο εξακολουθεί να είναι η κατανόηση, η εξήγηση, η ερµηνεία – όχι η καταγγελία. Το ζητούµενο αυτό υπηρετεί και η εικονογράφηση µε πολλές φωτογραφίες που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Comments are closed.