Κοινή επιστολή όλων των Ενώσεων Συντακτών για τη ΣΣΕ της ΕΡΤ
May 6, 2018
Καταγγέλλουν τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΡΤ οι Ενώσεις Συντακτών
May 8, 2018

Νέα κοινή επιστολή Ενώσεων για οργανόγραμμα ΕΡΤ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ

 Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

 

Προς τον κ. Β. Κωστόπουλο

Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε.

 

Κοινοποίηση:

– Υπουργό ΨΗΠΤΕ κ. Ν. Παππά

– Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Ελ. Κρέτσο

– Μέλη ΔΣ της ΕΡΤ: κ. Χρ. Λεοντή, κ. Γιώργο Θαλασσινό, κα Αικ. Τσατσαρώνη, κ. Αρ. Μεταξά.

 

 

Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε,

 

 

Όπως σας επισημάναμε σε προηγούμενη επιστολή μας η θεσμοθέτηση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΡΤ (εφεξής Οργανόγραμμα για συντομία) είναι κομβικής σημασίας εξέλιξη η οποία επηρεάζει άμεσα την λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τον κομβικό ρόλο τον οποίο καλείται να επιτελέσει.

Δυστυχώς, χωρίς να λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις μας, προβήκατε εσπευσμένα, σαν κάποιος να σας κυνηγάει, στην έγκρισή του μη λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική γνώμη που εξέφρασαν δημοσίως οι πέντε αναγνωρισμένες δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας και η πλειοψηφία των σωματείων του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού της ΕΡΤ.

 

Βάσει των παραπάνω:

 

  1. Θα πρέπει κατ’ αρχήν να απαντηθεί το ερώτημα για ποιόν λόγο επισπεύθηκε η θεσμοθέτηση Οργανογράμματος; Ήταν αναποτελεσματικό το προηγούμενο ή τόσο ρηξικέλευθο το νέο; Πόσο μάλλον όταν το κείμενο αυτό δεν συνοδεύεται από τη γραφική απεικόνιση της νέας δομής της ΕΡΤ και των Γενικών της Διευθύνσεων, όπως συμβαίνει με όλα τα Οργανογράμματα. Επιπλέον το νέο Οργανόγραμμα, ούτε σήμερα, δεν συνοδεύεται τουλάχιστον από τη γραφική απεικόνιση του προηγούμενου Οργανογράμματος (σαν αυτό να μην υπήρξε ποτέ), ώστε να είναι εμφανείς οι διαφορές και οι τροποποιήσεις, προκειμένου να μπορούν να γίνουν συγκρίσεις.

Ακολούθως το αγνώστου πατρός υπό διαβούλευση Οργανόγραμμα δεν δίνει το στίγμα αυτών που το εμπνεύστηκαν. Διερωτόμαστε συνεπώς σε ποια δημόσια ραδιοτηλεόραση ευρωπαϊκής χώρας εφαρμόζεται κάτι ανάλογο με το πόνημα που μας εμφανίστηκε ως Οργανόγραμμα; Υπάρχει περίπτωση να μας απαντήσετε ή ματαιοπονούμε;

  1. Όσον αφορά τώρα το υπό διαβούλευση σχέδιο : Όπως σας έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη το πόνημά σας, δεν είναι σύγχρονο και κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Επαναλαμβάνουμε, ελπίζοντας να μην είναι αργά :

α. Το newsroom που αποφασίσατε να δημιουργήσετε δεν έχει καμία σχέση με τα newsroom που γνωρίζουμε από τις ευρωπαϊκές δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις. Εκεί έχουν ως στόχο, και ορθώς, να συντονίζουν και να επεξεργάζονται όλες τις ειδήσεις (και όχι μόνο τις ενημερωτικές εκπομπές) σε όλα τα μέσα που διαθέτει ο Οργανισμός (Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Διαδίκτυο). Εσείς δεν κάνετε τίποτε άλλο παρά να ονομάζετε την «διοικητική» ενοποίηση των Διευθύνσεων Ειδήσεων και Ενημερωτικών Εκπομπών ως newsroom (!) και να χρίζετε ως επικεφαλής τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του Δ.Σ. επί θεμάτων Ενημέρωσης (κάποιον δηλαδή εκτός ΕΡΤ, δίνοντας τροφή στις κακές γλώσσες, που μιλούν για πολιτικές εξαρτήσεις) και όχι τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης, ο οποίος αναπόφευκτα αρκείται σε διακοσμητικό ρόλο και δεν έχει λόγο στο σχεδιασμό του προγράμματος. Περαιτέρω στο άρθρο 12.1, παρ. 3 “…..τον υπεύθυνο του newsroom επικουρεί ο συντονιστής ενημέρωσης της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης……..” . Διερωτόμαστε πως είναι δυνατόν ο υπεύθυνος του υποτίθεται επανασχεδιασμένου και λειτουργικού newsroom να επικουρείται από συντονιστή άλλης Γενικής Διεύθυνσης;

β. Εμφανίζετε διχασμένη την διεύθυνση του ενημερωτικού τομέα μεταξύ ενός εντεταλμένου συμβούλου και του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης, σαν να έχουμε δυο πρωθυπουργούς δηλαδή και ταυτοχρόνως διασπάτε, δηλαδή  ανά μέσο, την Ενημέρωση: τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο, τα οποία υποτίθεται ότι ενοποιούνται δια του newsroom.

Όπως καταλαβαίνετε οι αντιφάσεις αυτές διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Αυτή η σύγχυση αρμοδιοτήτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σύγκρουση αρμοδιοτήτων.

γ. Κατακερματίζετε υποβαθμίζοντας τη Γενική Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών ουσιαστικά διαλύοντάς την, εφαρμόζοντας (μόνον στις τεχνικές υπηρεσίες) μια απαρχαιωμένη και κοστοβόρα κάθετη δομή, αντίθετα με όλα τα οργανογράμματα των δημόσιων ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοράσεων, όπου οι τεχνικές υπηρεσίες προσφέρονται οριζόντια σε όλα τα μέσα με ενιαία διεύθυνση και σχεδιασμό. Αυτόν δε τον τεχνολογικό σχεδιασμό τον καταργείτε παντελώς, όπως καταργείτε και την τεχνική υποστήριξη των Περιφερειακών της Σταθμών, ενώ ο τεχνικός έλεγχος περνά στην αρμοδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου!

δ. Σας υπενθυμίζουμε, για μία ακόμη φορά, την υποχρέωσης σας να έχετε προϊστάμενο δημοσιογράφο στα ενημερωτικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ όπως: Πρώτο πρόγραμμα, Ερασπορ, τα ενημερωτικά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης και τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ, οι οποίοι μάλιστα με το ισχύον οργανόγραμμα λειτουργούσαν ως πολυδύναμα κέντρα (ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο). Αποσπάτε μάλιστα τα ενημερωτικά ραδιόφωνα από την Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης, πράγμα ανεπίτρεπτο, ακατανόητο και σε κάθε περίπτωση μη λειτουργικό. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι επαγρυπνούμε. Δεν θα ανεχθούμε η προϊσταμένους στην ενημέρωση, άλλους από δημοσιογράφους.

ε. Στο εγκριθέν νέο οργανόγραμμα, η Υποδιεύθυνση Περιφερειακών Σταθμών, αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση Περιφερειακών, αλλά καθώς φαίνεται θα διευθύνει μόνο τον εαυτό της, αφού στην απεικόνιση δεν καταγράφοντα τα τμήματα της διεύθυνσης, ήτοι, οι εν λειτουργία και χωρίς διακοπή (δίχρονο του μαύρου) 19 Περιφερειακοί Σταθμοί.

στ. Όσον αφορά το Άρθρο 9 – Οργανωτικές Αρχές :

9.1.3 : Ο λεπτομερέστερος καθορισμός των οργανικών θέσεων και των αρμοδιοτήτων κάθε οργανικής θέσης εντός των Τμημάτων, Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων, ρυθμίζονται με αποφάσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου με βάση εισηγήσεις των αρμοδίων Προϊσταμένων.

9.1.4 : Η ανακατανομή των θέσεων, για λογούς εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργιάς της Εταιρίας μεταξύ διοικητικών ενοτήτων η/και οργανωτικών μονάδων μπορεί να γίνεται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, μετά από εισήγηση των ενδιαφερόμενων υπηρεσιών

Δηλαδή οι οργανικές θέσεις και η ανακατανομή των θέσεων αυτών επαφίεται στην «διακριτική ευχέρεια» της εκάστοτε ηγεσίας, δηλαδή εκάστοτε κυβέρνησης.

ζ. Τέλος, ενώ οι υπηρεσίες σας κυοφορούν επί τουλάχιστον πέντε μήνες ένα Οργανόγραμμα, δεν κατάφεραν να βρουν τον αριθμό των οργανικών θέσεων ανά μονάδα, με αποτέλεσμα η ΕΡΤ στο μέλλον πιθανόν να καταστεί έρμαιο της κινητικότητας του Δημοσίου. Δηλαδή χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να αποσπαστούν εργαζόμενοι από άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου σε αυτήν, οι εργαζόμενοί της είναι ελεύθεροι να φύγουν, με κίνδυνο τη σοβαρή συρρίκνωσή της. Εκτιμούμε ότι θα ήταν ευκολότερο για τις υπηρεσίες σας, αντί να κυοφορούν το νέο οργανόγραμμα επί τόσον καιρό, να έβρισκαν τουλάχιστον στο παλαιό τον αριθμό των οργανικών θέσεων ανά μονάδα για να μην κινδυνέψει η ΕΡΤ με μαζική φυγή και μετά να μελετούσατε ενδεχόμενες τροποποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε η αγάπη των εργαζομένων για την ΕΡΤ να σταθεί ικανός αποτρεπτικός παράγοντας και να παραμείνουν για να δώσουν την μάχη της ανάπτυξής της.

 

Με εκτίμηση,

 

Για την ΕΣΗΕΑ

 

        Η Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

    Μαρία Θ. Αντωνιάδου                                      Σταύρος Καπάκος

 

Για την ΕΣΗΕΜΘ

 

        Ο Πρόεδρος                                            Ο Γενικός Γραμματέας

   Νικόλαος Καρράς                                       Βασίλειος Κοντογουλίδης

 

Για την ΕΣΠΗΤ

 

        Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

   Θεμιστοκλής Μπερεδήμας                              Αθανάσιος Αλατάς     

 

 

Για την ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε

 

        Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

   Δημήτρης Χορταργιάς                                   Γιώργος Μπανάτσας

 

Για την ΕΣΗΕΠΗΝ

 

        Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

Κυριάκος Κορτέσης                                           Γιώργος Καρβουνιάρης

 

 

Comments are closed.