Ο δημοσιογράφος πολυεργαλείο
May 22, 2017
Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για την ενημέρωση στην Eλληνική Περιφέρεια
May 23, 2017

«Η Υπόσχεση του Νεκρού Αδελφού» στη Γιορτή Πολυγλωσσίας Θεσσαλονίκης

Από την θεατρική ομάδα Βόλου «Αθέμιτος»

Η ‘Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου & Συνεργαζομένων – ΑΘΕΜΙΤΟΣ’, συμπληρώνοντας 20 χρόνια ζωής και δράσης, ετοιμάζει την 22η παραγωγή της, που βασίζεται στο δημώδη θρύλο (παραλογή) ‘Το τραγούδι του νεκρού αδελφού’.

Θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το σύνθετο αυτό μουσικοθεατρικό δρώμενο στη Θεσσαλονίκη στην  5η Γιορτή Πολυγλωσσίας, που θεσμοθέτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή αλλόγλωσσων κοινοτήτων της πόλης, την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 2 μ.μ..

Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού (‘Μάνα με τους εννιά σου γιούς και με τη μια σου κόρη…’)  απαντάται σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων και τις αντίστοιχες βασικές τους γλώσσες και συνηθέστερα σε πάνω από μία παραλλαγές!

Η παράσταση θα τιτλοφορείται ‘Η Υπόσχεση’ (του νεκρού αδελφού) και εκτός της ποίησης, του μέλους και της δράσης, περιέχει το εγχείρημα της πρόταξης και της σύντομης έστω αναφοράς, στο πλάτος και το εύρος της παραλογής στην Ελλάδα και τις γείτονες χώρες, στις γλώσσες τους, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Κωσταντής κι η Αρετή (Ελλάδα), ο Κοσταντίν κι η Δοκίνα ή Γκαρεντίνα (Αλβανία), ο Γιόβαν και η Γιέλιτσα (Σερβία, Π.Γ.Δ.Μ.), ο Λάζαρ κι η Πετκάνα  (Βουλγαρία)  και Δημητάρ κι η Βόϊκα (Ρουμανία), έχουν κοινά στοιχεία : το δέλεαρ της αναζήτησης νέων τόπων, αλλά και το άγχος της ξενιτιάς, τα τυπικά τελετουργικά του γάμου και της κηδείας, την παρουσία του Θείου, αλλά με στοιχεία αντικανονικά –παγανιστικά θα λέγαμε και κυρίως προτάσσουν την εφαρμογή του άγραφου ηθικού Νόμου, που πρέπει να τηρείται πέρα και μέσα από οποιεσδήποτε αντιξοότητες. Όταν κάποιος υπόσχεται πρέπει να το πληρώνει. Ο λόγος, η μπέσα!

Μετά την πρώτη της εμφάνιση, στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της Γιορτής Πολυγλωσσίας, η παράσταση αφού παρουσιαστεί στο Βόλο και γύρω πόλεις, σκοπεύει να ταξιδέψει όσο πιο πολύ και πιο μακριά, γίνεται!

Βρίσκεται υπό την αιγίδα και την οικονομική αρωγή του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία : Κοσμάς Αλέξανδρος,

σκηνικά : Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ελληνίς’

Μουσική – διδασκαλία : Σουλτάνης Γρηγόρης

Συμμετέχουν ως ηθοποιοί : Μίλτος Φωτεινάκης, Ξενία Κουτσιμάνη, Αριστέα Χριστάκη, Ελένη Ευτυχίδου, Μαρία Καργαδούρη, η μικρή Παναγιώτα Γαρουφαλή, Δημήτρης Κουτσοδημήτρης, Τούλα Κεκάτου,  Όλγα Γεωργοπούλου, Βαγγέλης Κουκουγιάννης, Αλέξανδρος Κοσμάς, Όμηρος Κάπρι.

Μουσικοί : Γεωργαλιός Ζήσης (κλειδοκύμβαλο), Παπαγιάννη Στεφανία (νταούλι, κρουστά)

Τραγούδι : Καργαδούρη Μαρία

 

Leave a Reply