Ανακοίνωση για Απεργία 28ης Ιανουαρίου 2016
April 1, 2016
Ανακοίνωση για την απεργία της 3ης Φεβρουαρίου 2016
April 1, 2016

Η ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ για τις διαθεσιμότητες στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, καταγγέλλει τον διευθύνοντα σύμβουλο  της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας για το νέο πογκρόμ στοχευμένων διαθεσιμοτήτων που έχει εξαπολύσει σε βάρος μελών μας, αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων στην επιχείρηση.

Για μια ακόμη φορά συνάδελφοι μας στην μεγαλύτερη επαρχιακή εφημερίδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μήνη της εργοδοσίας, η οποία τους στοχοποιεί ανοιχτά και εκδικητικά, καθώς δεν υπέγραψαν την τρίμηνη μείωση του 30% που τους είχε προταθεί από το περασμένο έτος.

Υπενθυμίζουμε πως η διεύθυνση της εφημερίδας επικαλούμενη μείωση κερδών, βάζει για 4η φορά τα τελευταία δύο χρόνια σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους,  και έχει κάνει απολύσεις, επειδή δεν αποδέχτηκαν μειώσεις στους μισθούς τους με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Είναι γεγονός, ότι το πρωτοφανές άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην εφημερίδα Ελευθερία, σε μια επιχείρηση που αποτελεί τη ναυαρχίδα του τοπικού τύπου, φέρει υπογραφή και ονοματεπώνυμο.

Του νεοσσού μάνατζερ που ασκεί διοίκηση, διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους, πιστός άλλωστε στο δόγμα «διαίρει και βασίλευε» και στη συνέχεια στοχοποιώντας επαγγελματίες δημοσιογράφους, με περίσσιο θράσος.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η απόφασή του να θέσει σε διαθεσιμότητα συναδέλφους οι οποίοι έχουν υποστεί και στο παρελθόν το ίδιο μέτρο, ενώ δείχνει ασέβεια (ή νομίζει πως επιδεικνύει τη δύναμή του) όταν δύο από τους τρεις συναδέλφους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είναι μέλη της Διοίκησης της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Ειδικότερα, ο ένας είναι ο ταμίας του Δ.Σ., ενώ η δεύτερη είναι πρώην αντιπρόεδρος και νυν εκπρόσωπος των εργαζομένων της Ελευθερίας στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.

 

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται μόνιμα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελευθερίας, το πρόβλημα εντοπίζεται στη ρευστότητα της επιχείρησης με αποτέλεσμα σε τακτά χρονικά διαστήματα οι εργαζόμενοι να καλούνται να πληρώσουν τις ζημιές.

Και αναρωτιόμαστε; Ο τόσο επιτυχημένος και πολυδιαφημιζόμενος μάνατζερ, η μόνη λύση που γνωρίζει είναι να δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας στους συναδέλφους μας, να απολύει, να θέτει σε διαθεσιμότητα ή να απειλεί με εκ περιτροπής εργασία;

Όπως πληροφορούμαστε δε, κομπορρημονεί την επιτυχημένη «δραστηριότητα» του και σε άλλους τοπικούς εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ προκειμένου με τη σειρά τους να την εφαρμόσουν στους δικούς τους εργαζομένους. Να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν απέναντί τους.

Θα ήταν ανώφελο και ιεροσυλία να συγκρίνουμε το πώς ο αείμνηστος Παναγιώτης Δημητρακόπουλος και η κ. Δανάη Δημητρακοπούλου θα χειρίζονταν οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή στην εφημερίδα Ελευθερία, όπου κυριαρχούσε το οικογενειακό πνεύμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η έλλειψη παραδοσιακών εκδοτών με μεράκι και αγάπη για τα ΜΜΕ και τους ανθρώπους που εργάζονται είναι από τα βασικότερα ζητήματα για το χαμηλό σημείο που έχουν φτάσει τα Μέσα τα τελευταία χρόνια.

Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας συμπαραστέκεται σε όλους τους εργαζόμενους της εφημερίδας «Ελευθερία» που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και στηρίζει την ομόθυμη απόφαση των τριών συναδέλφων δημοσιογράφων να προσφύγουν νομικά για πρώτη φορά στα χρονικά της εφημερίδας.

Ζητεί από τη διεύθυνση της Ελευθερίας, την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων, να μην γίνει καμία απόλυση και καμία μείωση μισθών.

Τέλος προειδοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία και με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα υπάρξουν νέες αντιδράσεις.

 

 

Συναδελφικά

 

Για το Δ.Σ.

ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε

Leave a Reply